donderdag, februari 03, 2005

Ik heb al vele liedjes en melodietjes uit vervlogen tijden besproken in mijn toptien, maar het pronkstuk ontbrak tot nu nog. Velen hadden hier Jimmy Frey verwacht, met "Saaaaamen leeeeeven", maar net zoals bij die nobelprijs kun je hier enkel in de prijzen vallen als levende artiest. Sorry, Jimmy.

Het tot hiertoe ongekroonde lied van Vlaanderen is, en dat zal wel niemand die iets van muziek afkent verwonderen, het onvergetelijke en onverbeterlijke "Topkonditie" van John "Bill" Sates. Met zijn één meter vierendertig centimeter bewees John voor eens en altijd dat je niet groot hoeft te zijn om groots te zijn. Hij maakte dwergroei bespreekbaar in Vlaanderen, mede door zijn beklijvende cover van Petra's "In een klein stationnetje", waarin hij het stationnetje als meesterlijke metafoor voor zijn miniscule grootte gebruikte.

Topkonditie was niet alleen de aanleiding tot het uitbrengen van de progressieve spelling in Vlaanderen, maar werd later ook gezien als de start van de poging om in 2016 de Olympische Spelen naar Vlaanderen te halen, en is nu één van de grote troeven om in dat opzet te slagen. Bij het uitbrengen van de single stond John, zoals toch ietwat onluisterend te zien is op de hoes, wel niet helemaal scherp, maar dat was ook niet te verwonderen, wetende dat hij net een zeer vermoeiende toernee doorheen het Vlaamse land achter de kiezen had, trekkend van parochiezaal naar parochiezaal, telkens zichzelf in een achterzaaltje klaarmakend voor weer een intens en oprecht optreden, en dus telkens ook geconfronteerd met het onvermijdelijke frietkot dat naast dat achterzaaltje van het parochiecentrum stond.

John, ooit een zeer beloftevol jeugdrenner, had en heeft maar één probleem, en dat is, kan het ook moeilijk anders, met een op zijn frans uitgesproken naam die klinkt als een klok in een frietkot, zijn friet met frikandel spécial verslaving. Wat de papperige wangen verklaart, die hem door het BOIC en door BLOSO zeer lang kwalijk zijn genomen. Een promotiecampagne voor de jeugd met John als spilfiguur om hen meer te doen sporten moest in allerijl afgeblazen worden, en de affiches en het drukwerk werden naar het Oostblok gestuurd, omdat daar toen een papierschaarste heerste. Het tv spotje dook later ettelijke malen op in humoristische tv programma's op de VRT die een collage waren van het beste van het mooiste van humor op tv.

John verdient momenteel zijn brood als persoonlijke begeleider bij mijn sportjaar, en zijn "Topkonditie" is voor zowat iedere Vlaamse sporter van enige betekenis wat "Eye of the Tiger" voor Rocky Balboa, de sympathieke Italo-Amerikaanse bokser, was. Hij kan geboekt worden voor al uw feestjes, van trouwfeesten tot verjaardagen, van sportevenementen tot begrafenissen op het nummer 016/350775, en zoals je zal merken wanneer je dit nummer belt, kwaliteit hoeft op lange termijn helemaal niet zo duur te zijn. Al naar gelang de gelegenheid brengt hij zijn hitnummer "Topkonditie" uitbundig, traag of ingetogen.

Als tribute to John Sates kan ik na lang zoeken ook een door John hemzelve gesigneerd exemplaar van zijn hit presenteren. Stielo's blog proudly presents:


The John Sates Sporting Experience!

En dan nog een woordje van dank. Deze toptien kon slechts tot stand komen door de harde onderzoeksjournalistiek en het volhardende muzikale oor van deze jongen. Waarvoor dank!

1 opmerking:

Anoniem zei

Wie kan mij helpen aan de mp3 van Skoon Wijfke van John Sates?, ik wil dat liedje gaan spelen en moet dat aan de hand van de mp3 uitzoeken, de tekst er ook bij zou helemaal een feest wezen want die zoek ik als nederlander niet zomaar uit. Bij voorbaat hartelijk dank, Will Zuiderwijk
info@valium.nu