woensdag, augustus 11, 2010


Bij ons is er een spreekwoord dat je met de hoed in de hand door het ganse land komt, en ik heb geleerd dat de Russen ook zo'n spreekwoord hebben. Ik heb Gruto Parkas in Grutos, Litouwen bezocht, en daar heb ik geleerd dat het bij de Ruskis (een beetje hetzelfde als huskis, maar dan met een R en met een grote drang om andere landen binnen te vallen) is dat je met een kalashnikov in de hand door het ganse land komt. En je mag er nog eens langer blijven ook, bijvoorbeeld zo'n 50 jaar.

Gruto Parkas is waar de Litouwers veel van de Soviet standbeelden en kunst hebben verzameld (ze vonden het toch niet meer zo schoon staan in hun parken en op hun pleinen), en je kan er dit standbeeld bewonderen, dat treffend bovenstaand spreekwoord (de Russische versie, ik heb er geen standbeeld gezien van iemand die met de hoed in de hand stond) illustreert.

Daarnaast kun je er meneer Oeljanov, soms ook wel gekend met zijn aangenomen artiestennaam Lenin in alle mogelijke formaten bewonderen, in en op zowat alle materialen waar je iemand mee of op kunt afbeelden.



De Litouwse heemkundige kring heeft bij al die standbeelden en schilderijen een historische uitleg en kritische kanttekening geplaatst, en dat maakt het park het bezoeken waard. Dat en de Russische muziek die uit luidsprekers schalt. En dat en de kiekens en eenzame kameel natuurlijk, want om een vreemde reden lopen die er ook rond.

Diversificatie voor als de Soviet tijd een lang verbleekte herinnering is, en niemand nog weet wat de USSR was, en wat die deed in Litouwen?

4 opmerkingen:

Unknown zei

Ach, der zijn nog zo van die zekerheden in het leven: "je bent pas echt op reis als je een kameel gezien hebt".

le Jacquesman zei

Waarom heeft die kameel zo'n kleine bulten? Was dat ook al zo toen je pas aankwam?

Wouter zei

Kunt ge niet alsnog efkes langs Duitsland passeren om deze vent te verhinderen dat hij nog ooit een videoclip maakt? Ik heb vooral medelijden met de jongen die vanaf 1:13 in beeld komt...
http://www.youtube.com/watch?v=HjiCBxfgST4&feature=player_embedded#!

stielo zei

Jep, ik ben op reis. Als je dat maar geweten hebt.

Die kameel was redelijk beschaamd over haar kleine bulten, ze zei dat ze aan implantaten dacht. Zeg het niet te luidop dat ze kleine bulten heeft als je op bezoek gaat.

Is die Duitser niet gewoon de plaatselijke Tom Waes?